Министърът на икономиката и индустрията Никола СтояновНикола Стоянов е роден през

...
Министърът на икономиката и индустрията Никола СтояновНикола Стоянов е роден през
Коментари Харесай

Министърът на икономиката: 2,7 млрд. евро има в Европейския фонд за отбрана, фирмите да се възползват

Министърът на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов  Никола Стоянов Никола Стоянов е роден през 1976 година в София.   Завършва „ Право “ в Софийския университет прикани българските компании и научни организации да бъдат дейни и да се възползват от опциите, които се дават от Европейския фонд за защита. В " София тех парк " на откриването на народен информативен ден, министърът уточни още, че тези благоприятни условия са действителни, съобщи Българска телеграфна агенция.

По време на форума бяха дискутирани изискванията за подаване на планови оферти от българските предприятия. Участие в него взеха представители на Европейската комисия, на научно-изследователските и браншови организации, на университетските и университетски среди, и на бизнеса.

" Тези събития не са привличали толкоз доста интерес, колкото ни се желае. Те би трябвало да бъдат още по-популяризирани, тъй че да достигнем до по-голям брой научни организации и компании. Надявам се с това събитие да подпомогнем повече български компании да бъдат по-конкуренти при кандидатстването по Европейския фонд за защита ", сподели той.

По думите на министър Стоянов опциите, които предлага Фондът, са доста съществени и даде образец с бюджета му, който единствено за интервала 2021-2027 година възлиза на 8 милиарда евро. И добави, че 2,7 милиарда евро от сумата са за научни проучвания, 5,3 милиарда евро са ориентирани към артикули и технологии в областта на защитата.

Само за тази година Фондът разполага с бюджет от 1,2 милиарда евро, като 72 млн. евро от средствата са ориентирани директно единствено за дребни и междинни предприятия, а 41 млн. евро са избрани за финансиране на разработки на така наречен " революционни технологии ".

Стоянов заяви, че български компании вземат участие с планове за създаване на артикули и технологии в защитата още от 2018 година, когато е учреден Фондът. В интервала от 2019 година до 2021 година с близо 130 млн. лева са финансирани 11 български компании, което слага страната ни на 14-о място измежду другите членки на Европейския съюз (ЕС). Все още се чакат резултатите за предходната година, сподели икономическият министър, само че по думите му за безплатно финансиране са кандидатствали 25 компании и научни организации.

Министър Стоянов подсети, че през последните години Европейски Съюз е подхванал редица начинания за повишение на конкурентоспособността и иновационния потенциал на отбранителната промишленост в него. Той съобщи, че ръководеното от него ведомство ще направи всичко допустимо, с цел да разпространява тези благоприятни условия.

" Искаме да ви насърчим и сме подготвени да създадем всичко от наша страна, тъй че да ви подпомогнем в този развой да сте по-конкурентоспособни, когато участвате за финансиране ", обърна се той към гостите на форума и подсети, че в Министерството на стопанската система и промишлеността се намира националната точка за контакт.

Компаниите и организациите могат да се обръщат към специалистите и да задават всевъзможни въпроси по отношение на процедурите за кандидатстване за безплатна помощ.

Европейският фонд за защита е финансов инструмент на Европейската комисия за поощряване на съдействието сред компаниите от Европейски Съюз в региона на защитата, университети, научни институти и други за увеличение на потенциала на отбранителната индустрия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР